Iedereen die een koopwoning heeft zal er wel een keer mee te maken hebben gehad: de opstalverzekering. Toch is deze verzekering vaak onderwerp van onduidelijkheid. Wat valt er nou eigenlijk exact onder deze verzekering en wat niet? Welke zaken in jouw huis behoren tot de opstal- en welke tot de inboedelverzekering? In wezen is het vrij gemakkelijk dit onderscheid uit te leggen. De inboedelverzekering gaat over alle spullen die je uit je huis mee kunt nemen als je verhuist, terwijl het bij de opstalverzekering gaat over alle zaken die vastzitten aan het huis, met andere woorden, alle onderdelen van je huis. Indien er door een onverhoopt ongeval schade ontstaat aan jouw huis, zorgt je opstalverzekering ervoor dat je deze schade in ieder geval gedeeltelijk vergoed krijgt. Wanneer je een huis gaat kopen zul je te maken krijgen met de opstalverzekering, voor huurders is deze verzekering niet relevant. Dus, ga je een huis kopen en wil je meer weten over de opstalverzekering en wat je van een dergelijke verzekering mag verwachten? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten!
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?
Voor een hoop mensen is het verschil tussen een opstal- en een inboedelverzekering niet helemaal, of helemaal niet, duidelijk. Daarom zullen we dit allereerst nog eens goed uit proberen te leggen. Zowel de opstal- als de inboedelverzekering zijn van belang wanneer er een onverhoopte gebeurtenis plaatsvindt die schade aanricht bij jou thuis. Voorbeelden van dergelijke gebeurtenissen waardoor schade ontstaat kunnen inbraken zijn, een storm, een lekkage bij jou of bij je buren, of bijvoorbeeld een brand. Bij een opstalverzekering zijn alle onderdelen van jouw huis verzekert die je niet meeneemt indien je zou verhuizen. Alle onderdelen dus, die als het ware vast zitten aan je woning. Het dak bijvoorbeeld, dat beschadigd kan raken bij een brand of storm, een kozijn dat opengebroken is door een inbraak, de badkamer die beschadigd geraakt is door een lekkage. Al deze zaken verzeker je met een opstalverzekering.
Wat verzeker je dan met een inboedelverzekering?
Tegenover een opstalverzekering staat de inboedelverzekering. Met deze verzekering dek je je in tegen schade of diefstal van alle losse spullen in je huis. Alle spullen dus die je wel meeneemt indien je zou verhuizen. Het kan hierbij gaan om meubels, lampen, keukengerei, televisies en andere apparatuur en bijvoorbeeld boeken. Al deze spullen, die net zo goed gestolen kunnen worden of verloren kunnen gaan door toedoen van een lekkage of brand, kun je verzekeren door een inboedelverzekering af te sluiten bij jouw verzekeraar.
Is het hebben van een opstalverzekering verplicht?
Het hebben van een opstalverzekering is niet voor iedereen verplicht. Mensen die geen eigen woning bezitten zijn ook niet verplicht om hun woning te verzekeren. In het geval van een huurovereenkomst zal het dan ook aan de eigenaar van de woning zijn en niet aan de huurder ervan om een verzekering af te sluiten. Voor de eigenaar van een woning is het afsluiten van een dergelijke verzekering vaak wel verplicht aangezien het een belangrijke voorwaarde is voor het afsluiten van een hypotheek. Om bij jouw bank genoeg geld te kunnen lenen om jouw huis te financieren is het belangrijk voor de bank om zeker te weten dat jij niet in de financiële problemen zult komen in het geval van een calamiteit waardoor er grote schade aan jouw huis wordt aangericht. Doordat jij aanspraak kunt maken op je verzekering om de kosten van het repareren van de schade aan jouw huis te betalen, weet de bank dat jij nog genoeg geld over zult houden om jouw maandelijkse hypotheekaflossing te blijven betalen.
De maandelijkse kosten van een opstalverzekering
Wat je betaalt voor een opstalverzekering kan erg verschillen. Naast welke verzekeraar je uitkiest om deze verzekering bij af te sluiten, spelen nog een aantal andere factoren een belangrijke rol in het bepalen van de hoogte van het maandelijkse bedrag dat je zult moeten betalen voor het verzekeren van jouw woning. De regio waar je woning staat is een van die factoren. Woon je in een stad of op het platteland? Ook de provincie waar je woont speelt een rol. Het is nou eenmaal in bepaalde regio’s aannemelijker dat je huis schade oploopt door een brand, storm of diefstal dan in andere regio’s. Woon je in een drukke stad als Amsterdam, dan zal je meer premie betalen dan wanneer je in een rustig dorpje woont. Daarnaast is ook het soort huis waar je in woont een belangrijke bepalende factor voor de hoogte van de premie van jouw verzekering. Natuurlijk is het zo dat de kosten voor het herstellen van schade aan een groot en duur huis vele malen hoger zullen liggen dan de kosten voor het herstellen van schade aan een klein huisje. Op basis van deze en andere factoren bepaald de verzekeraar wat de verzekerbare waarde van jouw huis is. En vervolgens zal op basis hiervan weer een maandelijkse premie vastgesteld worden. Gemiddeld kun je rekenen op een premie van tussen de tien en vijfentwintig euro per maand.
Ik ben huurder, heb ik dan een opstalverzekering nodig?
De opstalverzekering is enkel en alleen van toepassing op de persoon die eigenaar is van het huis in kwestie. Ben je dus geen eigenaar maar huurder, dan heb je niets met deze verzekering te maken. Het is dan aan de huisbaas of eigenaar van het pand om de opstalverzekering te regelen. Voor jou als huurder is wel de inboedelverzekering relevant. Met deze verzekering dek je je namelijk in voor schade aan alle spullen die in het huis staan en jouw eigendom zijn. Ook deze spullen kunnen verloren gaan in het geval van een calamiteit zoals een brand of storm of diefstal. Neem daarom het zekere voor het onzekere en sluit een goede inboedelverzekering af. Zo kun je met een gerust hart gaan slapen wetende dat er in het geval dat er iets mocht gebeuren jou in ieder geval een vergoeding ten deel valt die je zal helpen om de kosten voor het vervangen van al je spullen te dekken. Als je geïnteresseerd bent in zo’n verzekering, ben je bij Alpina Financieel Advies aan het juiste adres.