Binnendeuren kopen: hier moet je op letten

Wanneer je binnendeuren wilt kopen voor je nieuwe woning, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. Je oog valt waarschijnlijk direct op het design, maar er komt nog veel meer kijken bij het aanschaffen van een binnendeur. Maak je maar geen zorgen, want door het beantwoorden van deze vragen wordt binnendeuren kopen een stuk makkelijker. 

Binnendeuren kopen

Misschien neem je binnenkort je intrede in je nieuwe woning en ben je op zoek naar nieuwe binnendeuren, die passen bij de rest van jouw interieur. Of misschien wil je wel andere binnendeuren kopen om je huidige interieur nieuw leven in te blazen. Wat je reden ook is om te kijken naar een nieuwe deur, er zijn meer elementen om op te letten dan alleen het uiterlijk. Door de onderstaande vragen te beantwoorden, kun je straks zonder problemen een nieuwe deur uit kiezen. 

Het selecteren van een binnendeur vraagt om enige voorkennis. Het is niet hetzelfde als boodschappen doen bij de lokale supermarkt, of winkelen bij je favoriete kledingboetiek. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een deur, zoals de maat, de draairichting en nog enkele andere specificaties. Wij leggen je graag uit hoe je kunt zien welke specificaties bij jouw deur horen. Zo kun jij een deuraanschaffen die niet alleen past bij de rest van de woning, maar ook één met de juiste kenmerken en afmetingen. We willen immers dat de mooie deur ook in de deurpost past, toch? 

Is het een opdek of stomp deur? 

De eerste vraag die we gaan beantwoorden, is of je een opdek of stompe deur zoekt. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en hoe kun je zelf ontdekken welke van de twee voor jou geldt? Hiervoor moet je kijken naar het kozijn en de buitenkant van de deur.

Een stompe deur is een binnendeur die helemaal in het kozijn valt. De rand is glad en sluit binnen het kozijn. Door het strakke uiterlijk worden deze binnendeuren vooral gekozen bij moderne woningen. 

Een opdek deur heeft een opdekrand waardoor de deur sluit op het kozijn in plaats van erin. Deze binnendeuren bevatten paumelle scharnieren. 

Wil je alleen de deur vervangen of ook het kozijn? 

De tweede belangrijke vraag die jij jezelf moet stellen tijdens het binnendeuren kopen, is of je kiest voor een nieuw kozijn of niet. Wanneer je kiest voor een binnendeur in een hele andere stijl, kan het voor het interieur mooier zijn om ook een nieuw kozijn te kopen die hier bij past. Een kozijn is ook dé oplossing wanneer de deurpost zelf erg beschadigd is. En er is goed nieuws, want renovatiekozijnen zijn geschikt voor alle standaard hoogtes en binnendeuren. Hier hoef je dus niet extra over na te denken. 

Draait mijn deur naar links of rechts? 

Nog zo’n vraag die waarschijnlijk niet eerder bij je is opgekomen, maar wel belangrijk is om beantwoord te hebben. Je wilt immers niet thuiskomen met een deur die de verkeerde kant op draait, toch?

Om erachter te komen of je deur links- of rechtsdraaiend is, ga je recht voor je oude deur staan. Zorg ervoor dat je de deur naar je toe kunt trekken. Hangen de scharnieren rechts? Dan is de deur rechtsdraaiend en vice versa. 

Voor welke soort binnendeur kies je? 

We gaan nu naar het gedeelte waar jij al die tijd naar uit hebt gekeken: het uitzoeken van de binnendeur. Ook hierin is de keuze reuze: met zoveel verschillende soorten binnendeuren, wordt het nog lastig kiezen. 

Dit zijn de meest populaire binnendeuren van het moment:

Barndeuren

Nieuw zijn deze deuren die zo van het platteland lijken te komen. De rustieke deuren van hout staan prachtig in een landelijk interieur of vormen een interessant contrast in een strakke ruimte. Naast de traditionele schuifdeuren, zijn ze ook verkrijgbaar als stompe deur. 

Binnendeuren met glas

Wil je binnendeuren kopen die je woning optisch groter doen lijken? Werp dan een blik op de binnendeuren met glas. Deze deuren verbinden twee aparte ruimtes met elkaar en laten tegelijk meer licht binnen. Ideaal voor kleine ruimtes, dus. 

Zwarte binnendeuren

Dé interieurtrend van het moment: zwarte binnendeuren. Het zwarte frame geeft je interieur een stoer en modern uiterlijk. Ze staan prachtig in strakke en minimalistische woningen. 

Schuifdeuren

Dit zijn niet zomaar binnendeuren. Schuifdeuren geven je interieur een interessante twist. Ze maken jouw woning alles behalve standaard en werken ook nog eens ruimtebesparend. Je hoeft ze immers alleen opzij te schuiven en kunt daardoor meer meubels of accessoires kwijt in de ruimte. 

Na het beantwoorden van deze vragen kun jij binnendeuren kopen die perfect passen bij het kozijn en die tegelijkertijd prachtig zullen staan in jouw interieur. Dit maakt de zoektocht naar de juiste binnendeur een stuk makkelijker, vind je ook niet?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *