Let op deze factoren bij het kiezen van een ideale lichtbron

De keuze van de lichtbron kan een aanzienlijke invloed hebben op het comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie van je woning. Je moet dus selectief en verstandig zijn bij het kiezen van de lichtbron voor je huis. Wanneer je winkelt voor lampen, zul je een heel aantal opties vinden. Er zijn bijvoorbeeld klassieke gloeilampen, LED-lampen en halogeenlampen. Elke lichtbron heeft zijn eigen voor- en nadelen. Naast het type lichtbron is het ook essentieel om rekening te houden met de fitting van de lampen. Sommige lampen hebben een E14 fitting terwijl andere een grotere fitting kunnen hebben zoals een E27. Door de juiste fitting te kiezen, kun je de verlichtingsarmatuur gemakkelijk installeren. Hier zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van verlichtingsbronnen.

Type lichtbronnen

Wanneer je een wandlamp met stekker of andere verlichtingsarmaturen kiest, moet je het type lichtbron bepalen. Er zijn verschillende soorten lichtbronnen: LED, halogeen of TL. Elk type lichtbron heeft een ander niveau van energie-efficiëntie en helderheid. LED’s zijn een energie-efficiënte optie die minder elektriciteit verbruikt dan andere lichtbronnen. Ze gaan ook veel langer mee dan andere soorten lampen. Sommige gaan tot 50.000 uur mee (dat is meer dan 17 jaar als je ze 12 uur per dag laat branden). Halogeen- en fluorescentielampen zijn ook energiezuinige opties, maar die gaan niet zo lang mee als LED’s.

Dimbare functie

Als je de helderheid van je lampen wilt regelen, moet je er een zoeken met een dimfunctie. Dit betekent dat je de lichtsterkte kunt aanpassen aan het tijdstip van de dag of de stemming waarin je verkeert. Een dimbare lamp bespaart je na verloop van tijd ook energie en geld, omdat hij niet zo hard hoeft te branden om zijn werk te doen. Als je niet te veel licht in een kamer wilt, maar toch wat verlichting wilt, is dit een geweldige optie.

Kleurtemperatuur

Iets anders waar je op moet letten bij het kiezen van een verlichtingsarmatuur is de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin (K), waarbij lagere waarden staan voor koudere kleuren en hogere voor warmere kleuren. De beste manier om een kleurtemperatuur te kiezen is deze af te stemmen op het decor of de sfeer van je kamer. Als je huis bijvoorbeeld een moderne inrichting heeft, kun je kiezen voor 5000K lampen die helder wit licht uitstralen. Dit is vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *