Welke deurklink koop jij? 5 tips bij het uitkiezen van deurbeslag

Ben jij op zoek naar een nieuwe deurklink voor je binnen- of buitendeur, dan zoek je natuurlijk een product dat stijlvol is, praktisch en functioneel. Voor een deur naar het toilet heb je een andere klink nodig dan voor een deur naar de woonkamer. Er is zelfs verschil voor buitendeuren aan de voor- en aan de achterkant van je woning. Jij wilt een deurklink aanschaffen die past bij jouw omstandigheden en de onderstaande 5 tips helpen je deze keuze goed te maken.

1.     Kies het juiste materiaal voor je deurklink

Deurklinken worden meestal gemaakt van metaal en dan zijn aluminium, messing, RVS en brons de meest gangbare. Als jij over het materiaal nadenkt, dan zijn er enkele zaken om in overweging te nemen. Met materiaal bepaalt het uiterlijk van je beslag en dan kies je een optie die past bij het beslag dat al in de kamer aanwezig is of dat past bij de stijl van het interieur. Voor beslag buiten is het belangrijk dat het materiaal bestand is tegen slecht weer. De meest gebruiksvriendelijke materialen zijn RVS en messing, omdat die minder snel krassen en minder onderhoud nodig hebben. Alle materialen zijn te krijgen in verschillende uitvoeringen, zoals zwart, mat, glans en brons.

2.     Wel of geen slot nodig?

Vervolgens moet je nadenken over het slot. In sommige gevallen zal je deze niet nodig hebben, bijvoorbeeld als het een deur van de woonkamer naar de keuken betreft. Andere keren wil je wel een deurklink met slot, voor een deur naar het toilet, de badkamer, een slaapkamer of een kantoor, bijvoorbeeld. Dat zorgt voor extra privacy, indien gewenst. Het slot is uiteraard bijzonder belangrijk als het een buitendeur betreft. Daar wil je een kwalitatief cilinderslot dat jou en de rest van de inwoners ’s nachts veilig binnen sluit.

3.     Een schild of rozetten?

Het uiterlijk van je deurklink wordt niet alleen bepaald door het materiaal, maar ook door het ontwerp. En één van de keuzes die je dan moet maken is of je kiest voor één schild of twee rozetten. Beide zijn bedoeld om de boorgaten in de deur bij de klink netjes weg te werken. Dat kan gedaan worden met een metalen strip of met twee rozetten. Er is dan één rozet voor het gat bij de deurklink en één rozet voor het gat bij het slot. Een schild geeft je beslag een strakker uiterlijk terwijl rozetten juist een klassieker en landelijker uiterlijk ondersteunen.

4.     Extra accessoires

Misschien heb je naast je deurklink ook andere accessoires nodig. Vooral bij een voordeur is dat het geval, waar je een bijpassende brievenbus, nummerbordje en deurbel kunt uitkiezen. Bij andere deuren kun je denken aan bijpassende scharnieren of een deurstop.

5.     Koop je beslag online

Als je van tevoren exact bepaalt wat je nodig hebt, dan kun je je deurklink het beste online bestellen. Je vindt in het grote assortiment dan vast wat je nodig hebt en dat voor een hele scherpe prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *