Glazen deur vervangen

Aandachtspunten bij zelfstandig vervangen van je deur

Als je een beetje handig bent en van klussen houdt dan is het altijd een leuke uitdaging om een klus in huis zelfstandig op te lossen. Maar als je een deur gaat vervangen moet je wel goed weten hoe je dit moet doen. Want een deur heeft meerdere aandachtspunten, doe je het verkeerd, heb je er meer narigheid van dan plezier. Daarom volgen hier nu wat adviezen zodat jij straks succesvol jouw deur kan vervangen.

Welke deur type 

Als je een deur wilt vervangen dan is het belangrijk dat je wel eerst weet wat voor type deur je hebt. Dit is belangrijk vanwege de materiaalkeuze en draairichting, dit verschilt per deur. Je hebt namelijk opdekdeuren en stompe deuren. Je kunt dit herkennen door te kijken naar de kopse kant van de deur. Bij een stompe deur heb is deze vlak en bij een opdekdeur zie je een profiel.

Voor opdekdeuren heb je andere scharnieren nodig als met stompe deuren. Bij opdekdeuren gebruik je paumellescharnieren. Deze zijn anders dan de gewone scharnieren die je voor de stompe deuren gebruikt. 

Een glazen deur plaatsen is ook weer een vak apart. Op internet kun je hier wel veel informatie over vinden maar weet wel goed waar je aan begint. Een glazen deur plaatsen is vakwerk, en voor een kleine meerprijs kun je bij een aanschaf van een deur dit ook door een professional laten uitvoeren.

Het opmeten van de deur

Het is heel erg belangrijk om de juiste maat deuren te kiezen. Je begint bij het gedeelte van het kozijn waar de deur in valt. Je meet de breedte en daarna de hoogte. Hou een speling van ca. 2-3 millimeter aan. De deur moet dus 2-3 millimeter korter zijn, want dan valt hij er goed in.

De deur afhangen

Eenmaal de juiste deur gekocht is het belangrijk dat je de deur goed afhangt. Een deur afhangen is echt een vak. Twijfel je over je skills? Overweeg dan om iemand hiervoor in te huren. Zorg dat je ruim de tijd neemt voor het afhangen van een deur, en dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Soms moet een deur bijgeschaafd worden, en het inhangen in de scharnieren is ook een pittige klus.

Al met al kun je als je handig bent best zelf een deur vervangen maar het vergt wel een goede voorbereiding en geduld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *